Is het een kwestie van klemtoon of zit er een wezenlijk verschil tussen bewustzijn en bewust-zijn?
Voor mijn gevoel zit er een wezenlijk verschil tussen beide termen. Maar dit verschil leerde ik pas tussen mijn 30 en dit moment echt kennen. 

“Bewustzijn is het geestesvermogen dat het individu in staat stelt de buitenwereld waar te nemen en te verwerken, oftewel een beleving of besef te hebben van het eigen ik, ingebed in zijn omgeving.” Aldus de officiële betekenis van het woord volgens Wikipedia. Dit is volgens mij ook de wetenschappelijke en medische betekenis. “Bent u buiten bewustzijn geweest?” was een van de vragen die een arts mij stelde na een harde val op mijn achterhoofd te hebben gemaakt. “Ehm, geen idee.” Was mijn eerlijke antwoord, want wanneer weet je nu zelf of je buiten bewustzijn was. En dus verwarde de vraag mij ook direct. Want voor mijn gevoel ben ik constant in staat geweest de buitenwereld waar te nemen en te verwerken. Maar wanneer je echt buiten bewustzijn bent, weet je toch niet dat je dat bent? Gelukkig gaf mijn man op dat moment het verlossende antwoord, ik was inderdaad een aantal minuten buiten bewustzijn geweest.

Bewust-zijn betekent voor mij het bewust zijn van wie je echt bent, hoe je je verhoudt tot anderen en de wereld om je heen. En dat bewuste zijn, ben ik ergens tussen mijn vroege puberteit en mijn 35e-40e levensjaar een beetje verloren. Door alles wat je meemaakt, creëer je een natuurlijk afweermechanisme, een muur tussen jezelf en alles dat je kan raken. Maar daardoor ben ik ook minder gaan vertrouwen op mijn intuïtie, was ik me helemaal niet meer bewust van wat ík echt wil, kan en voel.
Ik was een hoofd op stokjes, want ik leefde vrijwel uitsluitend vanuit mijn hoofd. Hoezo innerlijke TomTom? Als ik alles analyseer, verklaar en bewijs, hoef ik mijn intuïtie toch niet te gebruiken?

Dat ging ook lange tijd prima, tot ik merkte dat ik helemaal niet meer wist waar ik blij van werd. Waar verlangde ik naar? Ik dacht heel bewust te leven, maar eigenlijk leefde ik juist heel onbewust. Liet het leven mij leiden.

Inmiddels heb ik het roer weer overgenomen en ben ik erg bewust van mijn zijn. Ik luister naar mijn intuïtie, ben me bewust van mijn omgeving en laat dit ook terugkomen in mijn werk. Geen pure zakelijke opdrachten en geen werk meer waarbij ik alleen maar aan het geven ben. Een mooie middenweg, waarbij ik veelal ook iets toevoeg aan de maatschappij en de planeet. Het heeft me weer nieuwsgierig en leergierig gemaakt.
Ik kan weer bewust-zijn.

Nieuwsgrierig naar het verschil tussen bewustzijn en bewust-zijn? De Levensbronnen Online geven inzicht in het stuk bewustzijn en intuïtie. Schrijf je nu in voor deze mooie handleiding voor het spel van je leven.