Ik kon echt roepen dat ik allergisch was voor mensen die ‘in de slachtofferrol blijven hangen’. Want ‘in een hoekje gaan zitten huilen en roepen dat alles oneerlijk is, heeft nog nooit iemand geholpen’. Zoveel oordelen had ik, tot ik meer ging kijken naar de emotie achter dit gedrag en tot ik wat beter naar mijn eigen gedrag ging kijken.
Ai, het archetype slachtoffer zat toch ook behoorlijk verweven in mijn eigen gedrag.

De slachtofferrol lijkt een makkelijke, maar is dat absoluut niet.
Natuurlijk hebben we allemaal wel eens zo’n dag of week, waarin ALLES mis lijkt te gaan. Je hebt geen controle meer over wat er met jou of om je heen gebeurt en het liefst zou je onder een deken of in bed kruipen om alles te negeren en/of te vergeten.

Het wordt anders wanneer je dit dagelijks ervaart. Je totaal geen regie meer hebt over je leven en zelfs geen verantwoordelijkheid over je eigen leven durft te nemen.

Wanneer je het gedrag van slachtoffer vertoont, leef je vanuit angst, voel je je machteloos, ken je je eigen grenzen niet en ben je moe en lusteloos. Dit zorgt ervoor dat je je niet veilig voelt, maar ook dat je steeds minder goed voor jezelf gaat zorgen. Dit uit zich in slecht zorgen voor je lichaam, je geest, maar ook je financiële gezondheid.
Langzaam kom je in een negatieve spiraal die de basis van je leven beheerst.

En zo kwam ik op het punt dat ik het slachtoffer in mezelf herkende. Voor mijn gevoel gebeurden de negatieve dingen in mijn leven gewoon. Ja, mijn gezondheid was nou eenmaal slecht. En ja, door alles wat er gebeurd is, was mijn financiële basis niet heel sterk. En als daar dan ineens weer een kapotte auto bij komt of een langdurig hersteltraject na Corona, dan kan ik er toch ook niks aan doen?

De Levensbronnen hebben me geleerd anders naar gebeurtenissen te kijken. Ik heb het vertrouwen gekregen dat ik zeker sterk genoeg ben om tegenwicht te bieden tegen het negatieve. Maar ook, en dat is misschien wel het allerbelangrijkste, dat ik het recht heb om te leven. Ik heb vertrouwen in het leven en de mensen om me heen.
Dat levert me zoveel extra levensvreugde op. En de momenten waarop ik met een kop thee, chocola en een dekentje op de bank wil kruipen zijn er ook nog. Die mogen er ook zijn. Alleen duurt dit nu nog een dag of een weekend en niet meer maanden tot een jaar.

Dat gun ik natuurlijk iedereen! Dus schrijf je nu in voor de Levensbronnen Online en leer om te gaan met het slachtoffer in jou.