Waarom heb ik bij mijn geboorte eigenlijk geen gebruiksaanwijzing voor het leven meegekregen? Bij zo’n beetje alles wat we kopen, krijgen we die wél. Daarmee had ik mezelf een hoop onzekerheid kunnen besparen, had ik veel eerder laten weten hoe ik me voelde, had ik mijn grenzen beter bewaakt en écht mijn mening durven geven. Dan had ik al vroeg geweten dat het leven eigenlijk een soort van spel is…

Als kind was ik lekker vrolijk, aanwezig en babbelig. Ook had ik rossig haar, sproeten, flaporen en was ik – achteraf gezien- dislectisch. Niet het prototype kind dus dat iedereen lief, makkelijk en gezellig vindt. Maar ik ging mijn eigen gang en huppelde op mijn manier het leven in. Gelukkig had ik ouders die me steunden en kreeg ik onvoorwaardelijke liefde van ze.

Toen ik in de 6de klas van de lagere school zat en we vanuit Zweden naar Nederland verhuisden voor het werk van mijn vader, zei de juf -waar ik bij stond- tegen mijn moeder: Susanne gaat het niet redden in het buitenland. Ik was te druk, overal en nergens, en zeker niet de beste leerling van de klas. Dat was een flinke deuk voor mij als kind, want ik begreep dus dat ik niet intelligent was. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik tot ver in mijn volwassen leven dacht: ik ben dan wel niet slim, maar gelukkig wel praktisch. Jammer dat kinderen op jonge leeftijd niet leren dat er verschillende vormen van intellegentie bestaan…

Pas op volwassen leeftijd liep ik echt vast, of liever gezegd: in 2005 kwam ik volledig tot stilstand. Ik wist eigenlijk niets over mezelf: wie was ik werkelijk, wat zou ik écht goed kunnen en waarom gedroeg ik me zoals ik me gedroeg? Het ontbreken van mijn gebruiksaanwijzing speelde me serieus parten. Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Vele trainingen, opleidingen en workshops heb ik gevolgd en een boekenkast vol boeken gelezen.  Op basis hiervan en mijn eigen innerlijke wijsheid ben ik die gebruiksaanwijzing zelf maar te gaan schrijven!

In eerste instantie deed ik dat puur voor mezelf, als mens. Ik kwam er achter dat ik uit verschillende bronnen in mezelf kan putten. Ik ontdekte wie ik ben, waartoe ik in staat ben, waar ik blij van word, waar mijn talenten zitten en mijn uitdagingen. Ik kwam er zelfs achter wat mijn doel is in het leven. Het kwartje viel!

Ik ontdekte ook dat het leven eigenlijk een soort spel is. En dat ik tegelijkertijd de creator, teamleider en deelnemer ben van mijn eigen levensspel. Hierdoor weet ik nu ook dat mijn mogelijkheden oneindig zijn en dat ik de enige ben die mezelf tegenhoudt, klein maakt of saboteert. Doordat ik mijn uitdagingen ben gaan begrijpen, worden ze minder groot en weet ik nu dat juist in mijn uitdagingen vaak het grootste kado zit.

Wat een geweldige ontdekkingen! In die bronnen zit alles wat ons volledig tot mens maakt. En ze staan ons gratis ter beschikking. Het inzicht in die bronnen kon ik niet voor mezelf houden. Ook anderen gun ik toegang tot hun gebruiksaanwijzing voor het leven. En zo onstond coachingsmethode de Levenbronnen.

Inmiddels zijn de  Levensbronnen® uitgegroeid tot een gevierde en veel gebruikte coachingsmethode, die ik samen met Yvette Visser in de steigers heb gezet. De opleiding is voor letterlijk iedereen te volgen: vanuit de wens tot persoonlijke groei, en ook voor managers, coaches en psychologen om toe te passen in hun werk. De  Levensbronnen® hebben het leven van duizenden mensen al bewuster, mooier en makkelijker gemaakt.

Zou ook jij de gebruiksaanwijzing van jouw menszijn willen ontdekken? En het spel van het leven willen doorzien? Jezelf – en daardoor ook de ander- beter willen begrijpen? Ontdekken dat je veel meer ín je hebt dan je ooit dacht, of iemand je ooit heeft verteld?

De  Levensbronnen® zijn beschikbaar voor iedereen. Omdat ik iedereen een fijn en gelukkig leven gun.
Je kunt de  Levensbronnen® nu zelfs online vanuit je eigen huis volgen in je eigen tempo.
Wacht dus niet langer en start nu!

Laatste tip: wacht niet zo lang als ik totdat je die gebruiksaanwijzing ophaalt.

Susanne Danielson – Levenscounselor, inspirator, docent en auteur
Founding Mother de Levensbronnen® en Stichting de Boom met vruchten