Wat kom ik toch vaak mensen tegen in mijn praktijk die zo hard zijn voor zichzelf. Hoe lastig de situatie ook is waarin ze zitten, ze hebben toch vaak iets van ‘ja maar stel ik me niet aan, ik moet er toch zelf uitkomen etc’. Misschien zie ik dit nog wel vaker dan de tegenhanger, zelfmedelijden.  

Medelijden is ook niet het antwoord, wanneer iemand in een moeilijke tijd zit, helpt het hem of haar meestal niet wanneer we alleen maar beamen hoe vreselijk het is en mee gaan huilen. Natuurlijk zeg je ook niet tegen zo iemand ‘hup stel je niet aan, het komt wel weer goed’. Dat zou wel erg non-empathisch zijn, daar kan iedereen zich iets bij voorstellen. En zullen dus ook maar erg weinig mensen doen. Maar we zeggen het wel vaak tegen onszelf! Dat het wel meevalt, dat we er nu toch eens overheen moeten zijn etc. 

Een mooie oefening die ik heel vaak gebruik in trainingen, is deelnemers op laten schrijven wat zij tegen zichzelf zeggen wanneer het leven tegenzit. Vervolgens zet ik ze in tweetallen en vertelt de een over een moeilijke periode of een probleem dat speelt. En dan laat ik de ander als antwoord zeggen (oplezen) wat zij normaal gesproken tegen zichzelf zouden zeggen. Meestal stopt het na 2 zinnen…. “Dit kan ik toch niet zeggen tegen hem/haar, dat is echt onaardig”. En daar zit het dus; we zouden  echt nooit tegen een ander zeggen wat we tegen onszelf zeggen! 

Dus wanneer zwelgen in zelfmedelijden niet werkt, maar zo hard zijn voor onszelf ook niet, wat dan wel? De oplossing zit in het zijn van je eigen Hartsvriend. Wanneer je beste vriend(in) je een probleem voorlegt, wat zeg je dan? En zeg dat tegen jezelf. 

De Hartsvriend, weer zo’n mooi archetype uit de Levensbronnen® heeft compassie met zichzelf. Geen medelijden met zichzelf, maar compassie voor zichzelf. Hij kan geven, maar heeft ook leren ontvangen. Hij is zonder oordeel en accepteert. Hij heeft lief. 

Voel eens wat er gebeurt in jou wanneer je dit leest. Lijkt het je niet heerlijk zo iemand aan je zijde te hebben? Dat kan! Sterker nog, de Hartsvriend staat niet naast je, die leeft in je! Dus maak hem wakker. Wees je eigen beste vriend door zacht te zijn voor jezelf, van je zelf te houden, jezelf niet te veroordelen, maar juist te vergeven. Dan zul je zien dat je moeilijke situaties beter aankan, vanuit een zachtheid voor jezelf. 

Hart silhouet

Wil jij ook je eigen Hartsvriend leren kennen? In maart start weer de Opleiding de Levensbronnen®. Ook kun je de Cursus online doen in je eigen tijd.