Als kind was ik volledig mezelf. Ik hoefde er niet eens over na te denken! Ik was wie ik was, en liet dat zien aan de buitenwereld. Zonder erbij stil te staan wat men daarvan vond of erover na te denken of dat wel mocht of kon.

Maar op een gegeven moment veranderde dat…. ik denk dat het bij mij in mijn pubertijd begon. Ik vond het ineens belangrijk wat anderen van me vonden, ik lette op wat anderen deden -en probeerde daar ook aan te voldoen en ik werd me erg bewust van mijn lijf, mijn uiterlijk en mijn gedrag. Best jammer eigenlijk, want ik was altijd zo’n heerlijk zorgeloos kind en nu ging ik nadenken over mijn gedrag en begon ik dat aan te passen. Ik paste me aan aan mijn vriendenkring, deed wat zij deden. En tegelijkertijd zette ik me af tegen mijn ouders. Dat leek alsof ik mezelf was en liet zien, maar was het óók niet, want eigenlijk vertoonde ik naar hen toe ook een gedrag dat helemaal niet bij mij hoorde.

Later in het leven kreeg ik meerdere rollen die invloed hadden op wie ik was en hoe ik me liet zien. De belangrijkste invloeden? De ‘vrouw van’ zijn; op diverse gelegenheden moest ik gedrag laten zien dat zó niet bij mij paste, maar wat werd verwacht. 

En moeder zijn… ik werd zeer beïnvloed door wat ik dacht dat hoorde en hoe ik invulling moest geven aan het moederschap. Mezelf laten zien? Nee joh, stel je voor dat ik het niet goed deed!

Pas toen ik de Levensbronnen® leerde kennen, begon ik te begrijpen hoeveel ik jarenlang van mezelf had verborgen. Hoe ik me aanpaste, en weinig tot niets meer van mezelf liet zien. In Levensbronnentermen: ik was de Volger, en ook de Binnenvetter in mij was sterk aanwezig. Door het werken met de Levensbronnen®, door ermee te spelen ook, werd ik me er eerst van bewust, en was ik daarna in staat het te veranderen. Ik zag in dat wat ík te doen en te zeggen had waardevol was, en dat wanneer ik mezelf écht liet zien, mensen dat juist zeer waardeerden. Mooi dus om de Held in mezelf terug te vinden en die door middel van mijn Expressionist te laten spreken. Weer 2 Levensbronnentermen…. 

Wil je meer weten en ook jezelf weer terugvinden en te laten zien, kijk dan op www.levensbronnen.nl . De mooie opleiding is er nu ook online!

Oh, en ‘vrouw van’ en ‘moeder van’…..ben ik nog steeds hoor. En ook zij, mijn man en kinderen, waarderen me meer nu ik mezelf meer laat zien 😉