Leiderschap…. Vroeger associeerde ik dit woord altijd met mannen in pakken die landen of grote organisaties bestuurden. Het had voor mij iets ernstigs, iets afstandelijks. Soms ook wel positief, wanneer ik bijvoorbeeld zag hoe Nelson Mandela een menigte toesprak, maar soms ook negatief. In dat laatste geval had leiderschap voor mij niet te maken met enthousiasmeren en het meenemen van mensen, maar met zaken opleggen en je macht tonen.

Pas toen ik in aanraking kwam met de Levensbronnen®, ontdekte ik dat leiderschap iets is dat ín jezelf zit, in ieder van ons. En dat het gaat over leiding nemen over jezelf, over je eigen leven. Dat het in eerste instantie weinig te doen heeft met de buitenwereld. Wanneer je het leiderschap over jezelf neemt, neem je verantwoordelijkheid. Voor je leven, voor je gezondheid, voor een situatie waar je in zit. Je voelt weer je levenskracht, je verbindt je weer met jezelf en alles om je heen en daardoor kan je vooruit, stappen zetten. 

In de Levensbronnen® werken we met archetypes, en het kenmerkende archetype van leiderschap is dan ook ‘de Leider’. Deze heeft alle kenmerken en vertoont het gedrag dat ik zojuist beschreef. Persoonlijk ‘hang’ ik vaak in de tegenhanger van de Leider, het archetype van ‘de Alleenheerser’. Wanneer ik dat gedrag vertoon, ben ik niet in verbinding met mezelf en alles om me heen. Ik ben dan snel geïrriteerd, begrijp anderen niet (en vind dat zij mij al helemaal niet begrijpen) en wordt drammerig. Soms voel ik zelf niet eens dat ik dat doe, maar dan gebeurt er ineens iets waardoor ik het zie. Een tekst, een opmerking, een gevoel van binnen, een droom; er kunnen allerlei aanleidingen zijn, en dan ben ik me ineens bewust van mezelf en kan ik mijn gedrag, én vooral ook mijn gevoel omzetten. Oftewel, in Levensbronnen® termen; dan staat de Leider in mij weer op en neemt de overhand. Hèhè… ik word er een gelukkiger, rustiger mens van en ook wat gezelliger voor de omgeving 😉

Dus vind het leiderschap in jezelf! Wanneer je voelt dat je vastzit, dat je je afzondert, dat je snel bozig bent; laat je innerlijke leider weer opstaan. Hoe? Allereerst, verbind je met jezelf. Door niet door te rennen, maar door even stil te worden. Even rust, de natuur in, mediteren. Wat werkt voor jou. En vanuit daar voelen wat nodig is, wat je moet doen, waar je naartoe wil. En pas dan stappen zetten. Dát is de Leider in jou die weer opstaat. En dan zul je zien dat het makkelijker gaat. Je gaat weer mee met de stroom in plaats van ertegenin.

En om nog even terug te komen op het voorbeeld van Nelson Mandela: wij zien in hem de leider naar buiten toe. Maar hij had allang daarvóór de leider in zichzelf gevonden. En vanuit die staat van leiderschap laat hij ons zien hoeveel je kunt dan bereiken. Een prachtig voorbeeld van écht leiderschap.

Wil jij dit jaar op zoek naar de leider in jezelf? Meld je dan nu aan voor een van onze activiteiten. Check daarvoor onze agenda!