Opstaan voor jezelf. Doen waar je hart ligt, wéten waar het überhaupt ligt…. Ik ben er niet altijd goed in, en ik heb het gevoel dat dat geldt voor meerdere mensen, en met name voor vrouwen. Het plichtsgevoel is groot, we voelen ons vaak verantwoordelijk voor van alles en iedereen en vergeten daarin de verantwoordelijkheid voor onszelf op te pakken.

Maar laat ik voor mezelf spreken…. ik zit momenteel in zo’n situatie waarin ik gedwongen wordt na te denken over mezelf, over wat ik wil, waar ik sta, wat ik belangrijk vind in het leven en welke kant ik op ga. En ik merk dat ik het makkelijker vind gewoon maar met de stroom mee te gaan en te doen wat er van me wordt verwacht dan écht na te denken -en te voelen!- wat ik wil.

Tijd dus om te kijken naar mijn Levensbronnen. Want dat is wat ik altijd doe wanneer ik het gevoel heb dat er iets uit balans is in het leven. En in dit geval steek ik de Levensbronnen in via de bijbehorende Archetypes. Iedere Levensbron heeft 3 Archetypes van gedrag, in totaal leven er dus 21 Archetypes in ons, die we allemaal dóen. Ik zeg heel bewust doen, want we zíjn ze niet, we dóen ze, in de zin van we gedragen ons als zodanig. Soms heel af en toe en kort, soms heel vaak of bijna altijd, maar ieder gedragstype zit in ieder mens en uiten we in het dagelijks leven.

Ik loop alle Archetypes langs, van het Slachtoffer, de Moeder en de Control freak (Levensbron Veiligheid en Vertrouwen) tot aan de Alleenheerser, de Leider en de Zwever (Levensbron Verbinding en Eenheid). Ik ga met alle 21 Archetypes in gesprek. En kom tot de ontdekking dat ik met name de Control freak, de Volger en de Binnenvetter aan het doen ben. Misschien ben je nog niet zo bekend met de Archetypes, maar deze kennen we allemaal, en anders kan je je er vast iets bij voorstellen.

Het is dus tijd dat ik in gesprek ga met de Archetypes in balans. En dat doe ik, daar neem ik ook de tijd voor. Mijn tafel van Wijzen, noem ik dat dan. Aan een denkbeeldige tafel zet ik de Moeder, de Levensgenieter, de Held, de Hartsvriend, de Expressionist, de Wijze en de Leider. En zoals je aan vrienden advies vraagt, vraag ik dat nu aan hen. En ik krijg de prachtigste, meest liefdevolle raad. En weet weer wat ik wil en wat me te doen staat.

De Leider in mij staat weer op, de Moeder maakt dat ik goed naar mezelf luister en goed voor mezelf zorg en de Expressionist in mij maakt dat ik me uitspreek en raad vraag aan de mensen om me heen. Fijn om niet langer vast te zitten, maar weer vooruit te kunnen gaan. Wil jij ook kijken naar jouw gedrag? Wat je tegenhoudt en welke Archetypes je in kan zetten? Naast alle trainingen kun je nu ook  de Levensbronnen Online volgen. In je eigen tempo, vanuit je eigen huis. Dus wacht niet langer en start nu!