Overvloed is een bijzonder woord. Een woord dat bij sommigen ook een negatieve lading heeft. Het wordt dan geassocieerd met te veel, onnodig veel, overdaad of overmaat. Terwijl anderen het juist zien als rijkdom, weelde, onuitputtelijke stroom aan alles wat is. 

Het tegenovergestelde van overvloed is schaarste. Persoonlijk denk ik dat alleen de mens in staat is om schaarste te ervaren in een wereld waar alles voorhanden is. Hiermee zeg ik niet dat alles eerlijk verdeeld is. Voor mij is overvloed onlosmakelijk verbonden met dankbaarheid. Overvloed en dankbaarheid zijn voor mij twee woorden die trillen op dezelfde frequentie als je aan ze denkt en ze uitspreekt.

Als kind voelde ik me altijd rijk en vond ik dat ik alles had. Mijn moeder was voor mijn gevoel altijd thuis, ik had een eigen kamer die ik zag als mijn eigen huis binnen het huis waar ik woonde. Ik genoot van buitenspelen en had een rijke fantasie, waarin alles mogelijk was. Ik voelde me rijk en dat maakte dat ik behoefte had om dat wat ik had te delen met mijn broers of met vriendjes en vriendinnetjes. In Zweden is het bijvoorbeeld de gewoonte dat kinderen op zaterdag een zakje snoep krijgen. Als ik op zaterdag mijn zakje snoep kreeg, voelde het alsof ik een zak vol met goud in mijn handen had. Ik voelde me zo rijk en gelukkig. Soms deed ik de snoepjes in een mooie pot en kon ik er al van genieten door er alleen maar naar te kijken. Het woord dankbaarheid kende ik toen nog niet, maar als ik terugkijk naar wat ik toen ervaarde was het precies dat. Ik voelde me blij en warm van binnen met dat wat ik had. 

Bij het woord schaarste voel ik verdriet, terwijl het woord overvloed mij helemaal blij maakt. Het geeft me het gevoel van kansen en mogelijkheden, dat alles voor handen is en dat ik precies datgene krijg in het leven wat ik nodig heb. Misschien is het mooiste dat het woord overvloed mij geeft: hoop. Hoop dat er voor iedereen genoeg is. 

Hoe komt het dan dat sommigen het woord overvloed zo anders  ervaren en interpreteren? Heeft het te maken met opvoeding? Heeft het te maken met of je positief of negatief bent ingesteld of heeft het te maken met het geloven in iets dat groter is dan ons aardse leven?

Wat opvoeding betreft heeft mijn positieve kijk op overvloed, denk ik ,geen invloed gehad. Voor mijn gevoel hadden we het goed toen ik klein was, maar mijn vader zei regelmatig dat dingen te duur waren of dat we het ons niet konden permitteren. Dat niet alles haalbaar en bereikbaar was. Ik leerde van huis uit dat er schaarste was. Positief ergens naar kijken heb ik ook niet meegekregen. Mijn ouders waren super lief, maar plezier werd er weinig gemaakt en ook werd er weinig gelachen. Je moest vooral hard werken en het resultaat daarvan was stress. Het leven was een serieuze zaak en daar moest serieus mee worden omgegaan. Het bijzondere was dat ik dat helemaal niet zo voelde. Ik huppelde door mijn eigen leven en vond het echt een feestje. Al zat het leven me echt niet altijd mee.

Bij mij heeft mijn positieve kijk op het woord overvloed denk ik vooral te maken met het gevoel dat ik altijd verbonden was met iets groters dan de wereld die ik om me heen ervaarde. Een andere wereld waar ik in gedachten naar toe kon reizen en alles kon creëren wat ik maar wilde. Een wereld van onbegrensde mogelijkheden. Een wereld die ik samen liet smelten met mijn dagelijkse leven. Misschien was het het mij her-inneren van datgene wat we ervaren in de ongeziene wereld. De wereld van trillingen en frequenties, de bron, het universum of hoe je het ook wilt noemen. De wereld waar we niets van weten, maar oh zo nieuwsgierig naar zijn. De wereld waar er in de religies over gesproken wordt. De mystieke wereld of de spirituele wereld.

Wat ik heilig geloof, leuke woordkeuze, is dat er in die andere wereld geen schaarste bestaat, maar alleen overvloed. Een aantal jaren geleden kreeg ik een mooi beeld dat het verschil van aardse overvloed en universele overvloed aangaf.

Aardse overvloed heeft een begin en een einde. Als je een appeltaart hebt met 10 taartpunten dan is dat enorme overvloed. Als iemand een stukje taart pakt heb je nog steeds een grote taart al is hij wel kleinere geworden. Dit gaat zo door tot de taart op is en dan is er schaarste.

Bij universele overvloed werkt dat totaal anders. Als je een appeltaart hebt met 10 taartpunten dan is dat overvloed, maar als je een taartpunt uitdeelt en iemand neemt hem aan dan groeit de taart. De taart heeft dan ineens 12 taartpunten. Als je nog meer uitdeelt wordt de taart niet kleiner, maar juist groter. Dus hoe meer je geeft en hoe meer de ander ontvangt groeit iets. 

Wat zou de wereld waarin we hier leven er anders uitzien als we allemaal vanuit dit oogpunt van overvloed zouden delen. Dat we weten dat hoe meer we geven en hoe meer we durven te ontvangen dat onze overvloed juist gaat groeien in plaats van afnemen. Ga het uitproberen. Voel je dankbaarheid naar dat wat je hebt. Een zacht bed om in te slapen, water uit de kraan om je te wassen, een toilet dat je kunt doortrekken met drinkwater, supermarkten vol met voeding, mooie wegen en fietspaden, regels, scholen etc. Wat een enorme overvloed is dat al. Durf een glimlach, een helpende hand, een kado te delen en durf een glimlach, een helpende hand, een kado te ontvangen. Dit zal ervoor zorgen dat er nog meer overvloed jou kant op komt en nog meer overvloed naar iemand anders gaat. Voel dankbaarheid naar de overvloed die je al hebt en je overvloed zal alleen maar groeien.

Wil jij ervaren wat de invloed van overvloed is? Lukt het jou niet om weg te blijven bij het gevoel van schaarste? Stap dan nu in bij de Levensbronnen Online. Een mooi online programma, waarbij iedereen een kijkje neemt in het spel van je leven. Het geeft je inzichten op diverse gebieden en uiteindelijk ga je zeker het begrip ‘overvloed’ begrijpen. Met alle mooie gevolgen van dien! Doe jij mee?