Wist jij dat er een verschil is tussen pleasen en redden? Er zit een ragfijne scheidslijn tussen deze 2 begrippen in de leer van de Levensbronnen.
Wanneer je kijkt naar het Archetype Redder, gaat het om een tekort aan energie in de Levensbron Liefde & Compassie. Bij het archetype Pleaser heb je juist te veel energie in deze Levensbron.

Concreet betekent dit dat wanneer je het gedrag van de Redder vertoont, je het liefst de hele wereld wil redden, omdat je op deze manier in het diepst van je ziel hoopt om liefde te ontvangen. Je zorgt en helpt dus voorwaardelijk en wanneer je vervolgens dit niet terugkrijgt van je partner, familie of vrienden, kan je intens verdrietig worden. Doordat je hiermee ook nog eens (ver) over je eigen grenzen gaat, is dergelijk gedrag ook enorm uitputtend.

Bij een Pleaser gaat het eigenlijk altijd “goed” en heb je allemaal maniertjes bedacht om je ware gevoel te verbergen om zo jezelf te beschermen tegen kwetsuren.

De Pleaser zegt altijd dat gedrag van anderen meevalt, dat het “niks geeft” en dat je er toch geen echte last van hebt. Er is geen echte verbinding/intimiteit, omdat je je niet openstelt, bang om (weer) gekwetst te worden.
Voor een Pleaser is lief gevonden worden erg belangrijk, en is deze bang om gekwetst te worden en om te kwetsen.

Ik riep eigenlijk altijd dat ik een enorme Pleaser was, maar dacht daarbij aan het gedrag van de Redder. En alsnog herken ik me in het gedrag van beide schaduw archetypen. Maar vooral die van de Redder is confronterend.
Is er iemand die hulp nodig heeft, dan sta ik (staan wij, want m’n man is ook een behoorlijke redder) klaar. Nu is dat best een mooie eigenschap, maar niet als je jezelf niet in acht neemt. Loop je op je tenen en ga je alsnog elke avond op pad om er voor anderen te zijn, dan doe je iets niet goed. Als je vervolgens anderen nooit toestaat om een wederdienst te verrichten en/of nooit anderen om hulp vraagt, dan slaat de balans naar de verkeerde kant door.
Waar blijf je zelf in dit verhaal?

Door inzicht te krijgen in het gedrag van de archetypen, lukt het me steeds meer om mijn eigen Hartsvriend te zijn, het balans archetype. Wanneer ik anderen help, doe ik dat omdat dat me blij maakt, niet de vervolgactie. Daarnaast kan ik inmiddels ontvangen, complimentjes vind ik soms nog ongemakkelijk, maar ik accepteer ze wel. Heb ik hulp nodig, dan vraag ik dat. (Nog steeds niet zonder moeite, maar het gaat steeds beter)
Sinds ik de stroom van ontvangen open heb gezet, voelt geven nóg fijner.

Maar het belangrijkste verschil is wel dat ik mezelf accepteer zoals ik ben. Ik ben niet perfect en dat is helemaal prima, want niemand is perfect. Ik durf zelfs te zeggen dat ik van mezelf houd. En dat was iets, dat ik voorafgaand aan de Levensbronnen nog nooit had gedaan.
Deze ervaring gun ik iedereen, dus geef je snel op voor de mooie opleiding voor persoonlijk verbonden leiderschap: de Levensbronnen.