“Expectations kill joy” is een bekende Engelse uitspraak. Want hoe hoger de verwachtingen, hoe groter de kans op een teleurstelling. 

Verwachtingen… Ik vind ze lastig. En toen ik er eens echt over ging nadenken, kwam ik tot de ontdekking dat er twee verschillende soorten verwachtingen zijn. 

Verwachtingen van jezelf. Nou de ken ik hoor! Ik moet altijd verschrikkelijk veel van mezelf en verwacht dat ik dat allemaal op tijd en ook nog eens perfect af heb. In Levensbronnen® termen; mijn Control freak staat vrijwel permanent aan. En natuurlijk leg ik de lat -met andere woorden, de verwachtingen die ik van mezelf heb- ook nog eens zó hoog, dat ik van tevoren al weet dat het niet gaat lukken. En wat gebeurt er dan? Dan verlam ik als het ware, en begin ik er vaak helemaal niet meer aan. En baal ik achteraf natuurlijk van mezelf. 

Dan zijn er ook nog de verwachtingen van een ander. Daaraan voldoen lukt al helemaal niet, in mijn geval. Ik voel me nogal snel ‘geclaimd’. En op die momenten breekt mijn innerlijke Rebel uit, met als gevolg dat ik dan eigenlijk ook een soort van verlam, maar op een wat bozige manier. Ken je het kleine kind dat ‘nanananana’ zegt en een lange neus trekt? Nou, dat doe ik dan dus. Denkbeeldig weliswaar, maar soms ook wat kribbig. En stel ik dus de ander dubbel teleur, door iets niet te doen én door ook nog eens niet zo aardig te reageren.

In beide gevallen leer ik het langzamerhand, en in kleine stapjes. Wat mij enorm heeft geholpen, is mijn Archetype van de Moeder om advies vragen. Eigenlijk heel simpel, wat zou zij zeggen wanneer ik zoveel verwachtingen van mezelf heb, of een ander te hoge verwachtingen van mij heeft? Altijd weer zegt ze: “Kind, doe rustig aan. Wat is echt nodig, de rest komt wel een andere keer”. 

Sinds ik daar naar luister, en dus beter voor mezelf zorg, stel ik echt minder hoge verwachtingen aan mezelf. Kan ik accepteren als iets niet af komt en vertrouw ik erop dat het een andere keer wel goedkomt.  En ook kan ik daardoor beter Nee zeggen tegen een ander en laat ik minder over mijn grenzen gaan. De Moeder in mij heeft altijd het beste met me voor, dat blijkt maar weer.

Wil jij ook de Moeder in jezelf leren kennen en haar voor je laten zorgen -en dus jij voor jezelf? Kijk dan eens naar de Levensbronnen Online. In januari start weer een nieuwe begeleide reeks, dus schrijf je snel in!