Gastschrijver Helma van Heerikhuize

Ik vond het vaak moeilijk om nee te zeggen wanneer iemand mij iets vroeg. Waarom?

Die vraag stelde ik mijzelf ook en het was de eerste stap op mijn pad van persoonlijke ontwikkeling. Ik ontdekte dat ik bang was om de ander teleur te stellen door hem of haar af te wijzen. Iets waar ik zelf heel veel moeite mee had ‘afgewezen worden’. En ja hoor mijn tweede hobbel. Waarom vond ik het zo vervelend om een Nee als antwoord te krijgen als ik zelf de vraag stelde?

Inmiddels ben ik wat wijzer. En erken ik dat alleen ik verantwoordelijk ben voor mijn leven. Ik erken mijn grootsheid en de keuze die ik heb om deze voluit te leven. Voordat ik antwoord met een ja of een nee, stel ik mijzelf de volgende vraag; Dient het mij (en stelt het mij in staat mijn grootsheid te leven en daarmee dus ook de ander te dienen?). Het antwoord op deze vraag is altijd zuiver. En daarmee het passende antwoord. Deze wijsheid geeft mij zoveel helderheid en vertrouwen. Een Nee als antwoord geven of krijgen is ook goed. Het geeft richting en houdt mij op mijn pad.

Bovenstaand voorbeeld is 1 van de inzichten die mijn leven een stuk ‘makkelijker’ hebben gemaakt. Nog een voorbeeld?

Ik zei vaak niet wat ik dacht. Waarom? Omdat ik bang was dat het een verkeerd antwoord zou zijn. Of dat anderen het er niet mee eens zouden zijn. Alleen als ik er honderd procent zeker van was dat het juist was en gedragen werd door de meerderheid, opende ik mijn mond. Ik was dus bijna nooit degene die als eerste een antwoord of mening gaf.

En nu? Nu erken ik dat jij en ik samen wij zijn. Dat diversiteit onderdeel is van wie wij zijn. En dat het de bedoeling is dat ik mijn waarheid uitspreek zodat wij kunnen co-creëren. Dat is onze natuur en het systeem dat werkt voor alles wat leeft. Wij zijn onderdeel van de natuur. Stel je eens voor. Een prachtige volle maan. Schijnend in de heldere, donkere nacht. En realiseer je dan dat jij dat bent, dat wij dat zijn.  Het is de bedoeling om je licht te laten schijnen, jou waarheid te spreken, elkaar te inspireren, naar elkaar te luisteren, elkaar aan te vullen en zo samen te creëren.  Je hoeft het niet in een keer perfect of alleen te doen. Juist niet.

Of ik nog een voorbeeld heb? Nog eentje dan!

Je herkent het vast wel. Dat je jezelf heel klein voelt of juist denkt dat je belangrijker en meer bent dan die ander? Niet fijn dat minderwaardig of superieur zijn. Waar komt dit vandaan?

Onze grootste angst is alleen zijn. Daar worden we doodongelukkig van. Er zijn zelfs voorbeelden van babies die wel drinken en eten kregen maar geen liefde en aandacht. Ze overleefden het niet. Niet zo gek als je weet dat verbondenheid de reden is van ons bestaan. Daarom voelen we ons goed als we in verbinding zijn. Dat is namelijk de bedoeling.

Nu ik dit begrijp en erken, maak ik andere keuzes. En kan ik een gedachte of gevoel van alleen zijn, mezelf klein maken, meteen weer loslaten. Het is een illusie en dus niet waar. Het is ons ego die even belangrijk(er) wil zijn, zich niet beseft dat jij en ik dezelfde zijn en onwetend is over de reden van ons bestaan. Dat loslaten scheelt heel veel energie, gepieker en getwijfel. Heerlijk!!

Verbondenheid geeft een gelukkig gevoel diep van binnenuit zorgt voor een flow. Dat is waar je oneindig zou willen zijn. Hier is geen tijd of beperking.

Zomaar drie voorbeelden uit mijn leven gegrepen. En zo zijn er nog veel meer!! Door mij te verdiepen in levenswijsheid heb ik een gebruiksaanwijzing voor het leven ontdekt. Fantastisch toch? Met veel plezier grijp ik er regelmatig naar terug!

Er zijn verschillende manieren om je onder te dompelen in ‘De Levenswijsheid’ en de inzichten te ontdekken. De Levensbronnen is een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier om het Levensspel te begrijpen en te spelen! Ben je nieuwsgierig? Speel met ons mee en dompel jezelf onder met de kennis en ervaring van Levensbronnen Online!