Ik zou graag hardop willen zeggen dat ik nergens bang voor ben. Dat ik 100% vertrouwen heb in de mensen om me heen, het leven en mezelf. Maar in het diepste van mijn wezen zijn in de afgelopen 42 jaar flinke littekens ontstaan. Je kan het zo gek niet bedenken of ik ben/was er bang voor. Het zijn ook de meest uiteenlopende angsten: spinnenfobie, hoogtevrees, bang om alleen te zijn, bang om gekwetst te worden, bang om niet aardig gevonden te worden, bang om iets niet goed genoeg te doen, bang om mijn mening te geven, smetvrees, bang voor de dood, bang om te genieten en ga zo maar door…

Eerlijk gezegd dacht ik tot het begin van de Levensbronnen® helemaal niet dat ik vol angsten zat. Ja, die spinnen, dat was me wel duidelijk, evenals hoogtevrees. Maar verder had ik wel het idee dat alles goed met me ging. Alles kabbelde voort en ik deed wat nodig was om te overleven. Toch is het niet helemaal eerlijk wat ik nu schrijf, want op dat moment zag ik het niet als overleven. Zo zag mijn leven er gewoon uit.
Ik was wel altijd bang ‘voor wat er nu weer ging komen’ en probeerde alles volledig te controleren, zodat het niet mis zou kunnen gaan. Maar al het negatieve dat gebeurde, had ik geen grip op, alles overkwam me. En dat maakte angstig. En het een na het andere kwam ook op mijn pad. Gezondheidsklachten van mijzelf of binnen het gezin, werkloosheid van mijn man, een auto die stuk ging, de belastingdienst die met een onverwacht hoge aanslag op de stoep stond, verlies van dierbaren, etc.

Het zorgde ervoor dat ik me totaal niet veilig voelde. M’n masker hielp me om positief te blijven, want als ik positief speelde, zou ik me misschien ook positief voelen, waarna de veiligheid wellicht ook zou volgen.

Dat ging natuurlijk altijd maar kort goed, waarna ik ofwel enorme fysieke klachten kreeg, ofwel een andere angst ontwikkelde (smetvrees is langs geweest, maar inmiddels gelukkig ook weer vertrokken). Voor mij hing angst enorm samen met controle. Hoe meer controle ik had, hoe minder angst ik zou hebben…was het idee. Maar uiteindelijk bleek het omgekeerde waar, want hoe stugger ik in die controle bleef hangen, hoe meer ik met die angst bezig was en die emotie natuurlijk op de voorgrond bleef hangen.

Tijdens de Levensbronnen® leerde ik, dat de eerste Levensbron® Veiligheid & Vertrouwen is. Wanneer je in balans bent, vertoon je het gedrag van het archetype Moeder. Zij zorgt te allen tijde goed voor zichzelf en heeft volledig vertrouwen in zichzelf, anderen en het leven. Uit balans verval je in het gedrag van het Slachtoffer en/of de Control freak.

Ik kan je vertellen dat dat inzicht mij zoveel geleerd heeft! Inmiddels weet ik dat het er niet om gaat wat je overkomt, maar hoe je ervoor kiest om ermee om te gaan. Sterker nog, wanneer ik nu voel dat ik het gedrag van een van beiden begin te vertonen, moet ik een beetje lachen om mezelf. Ik bedenk of het me dient en zet me er overheen of ik wentel me er even volledig in. Voel volledig waarom ik dit zo ervaar en wat er precies met me gebeurt. Waarna de dip zoveel korter is dan vroeger. Ik stap er nu soms binnen een dag, een ochtend of een kwartier al overheen. En mijn angsten, die worden langzaam minder. Ik merk aan mijn angst voor spinnen hoe het met mezelf gaat. Als er een klein spinnetje loopt en ik voel geen fysieke reactie, dan zit ik lekker in mijn vel. Al denk ik, dat de angst voor die grote jetsers niet snel zal veranderen. Maar ik zeg geen nooit meer.

Merk jij ook dat je leven soms beheerst wordt door angst? Dan kan ik je de Levensbronnen Online aanraden om hier meer inzicht in te creëren. Ik gun iedereen een leven met minder of zelfs zonder angst!