Ken uzelve’, zo’n mooie oud Hollandse zin. Woorden die we nooit meer gebruiken. Maar er schuilt een grote kern van waarheid in. Want het is fijn om jezelf te kennen, te begrijpen, te accepteren en soms bij te sturen. 

Toen ik jonger was, was ik daar helemaal niet mee bezig. Ik was gewoon wie ik was, zonder daarbij stil te staan. Wanneer iemand iets van mij vond, in negatieve zin, trok ik me dat wel aan, maar deed eigenlijk weinig om iets te veranderen, want ‘ach ik was nou eenmaal zo’. Of ik wrong me juist in allerlei bochten om me anders te gedragen, zodat ik wél in de smaak zou vallen. Waardoor ik verder van mezelf wegging. In beide gevallen had het weinig te doen met zelfinzicht in ieder geval….

Toen ik wat ouder werd, ging ik meer nadenken over mezelf. Wie ben ik eigenlijk? Door naar mezelf te kijken zag ik wat ik deed. En door meditatie kreeg ik ook veel inzichten. Meditatie is niet alleen zomaar voor de ontspanning, maar wanneer je echt stil wordt voel je steeds meer ruimte tussen de gedachten. En juist in die stiltes kunnen er ineens mooie inzichten ontstaan. 

Maar pas toen de Levensbronnen® in mijn leven kwamen, kwam de echte zelfkennis. Allereerst leerde ik dat ik niet gedrag ‘ben’, maar gedrag ‘doe’. Ik begon te begrijpen wat ik deed, wanneer en waarom. Dat was al een enorme eye opener! Het gaf me inzicht in, en begrip voor mezelf. Door het voelen van mijn levensbronnen kon ik ze ook met mijn verstand beter begrijpen. Door die kennis en het begrip kon ik ze weer beter voelen, en zo maakten kennis en gevoel een hele mooie cirkel. 

Ik zag en erkende mijn schaduwkanten en voelde dat zij ook bij me hoorden. De archetypes van gedrag die Carl Jung zo mooi beschrijft leerde ik door en door kennen. Zowel de archetypes in balans, als degenen wat meer in de schaduw. En het leuke was, ik leerde juist het meeste van mijn schaduwkanten en leerde ook hoe ze weer terug in balans te brengen. De impact van deze zelfkennis merk ik dagelijks in mijn leven. Niet meer piekeren over ‘waarom doe ik dit toch altijd?’ of ‘Waarom deed hij zo tegen mij?  Maar de situatie zien, begrijpen en aanvaarden. En mijn eigen gedrag desgewenst bijsturen. Heerlijk toch?Wil je ook meer zelfinzicht? De mooie opleiding De Levensbronnen® start binnenkort. Kijk voor meer informatie op onze website en meld je aan.