Eén van de lastigste dingen vind ik het om mezelf uit te spreken. Ik ben niet iemand met een heel erge mening of oordeel ergens over. Dat vind ik zelf niet zo erg, maar ik heb wel meer en meer het gevoel dat er wel altijd van me verwacht wordt dat ik ergens iets van vind. Vroeger (jaja, oma spreekt haha) kon je nog wel zeggen wanneer je ergens niet zoveel van wist, of je er niet in had verdiept. Maar door internet ligt alle kennis binnen handbereik en vooral op social media ventileert iedereen zijn of haar mening en dat lijkt het nieuwe normaal te zijn.

Dit gaat alleen nog maar over een mening hebben ergens over… Misschien vind ik me uitspreken over de ‘matters of the heart’ nog wel moeilijker… In de woorden van de Levensbronnen® zou ik zeggen dat mijn Zender vaak werkeloos in een hoekje van mijn lichaam zit, terwijl de Binnenvetter in mij erg aanwezig is. En toch weet ik heel goed hoe belangrijk het is om mijn stem te laten horen. Hoe belangrijk het is om te zeggen hoe ik over dingen denk, hoe ik me voel. Maar ook: hóe ik de dingen zeg. 

Woorden zijn net als muziek trillingen, die zijn voelbaar in je lichaam. Ik kan heel goed voelen in mijn lichaam wanneer ik spreek uit boosheid, wanneer ik roddel of kwaad spreek. Het doet iets met me, het maakt dat ik letterlijk kan voelen hoe mijn frequentie omlaag gaat. 
Wanneer ik lieve woorden gebruik of vanuit mijn hart spreek gebeurt het omgekeerde. Dan word ik als het ware opgetild. 

Dus je kan je voorstellen hoe belangrijk het is om op de juiste manier te communiceren. Door je uit te spreken, door dit vanuit je hart te doen en laten we ook zeker niet vergeten door ook goed te luisteren naar de ander. Want wat ik te zeggen heb is belangrijk. Maar wat de ander te zeggen heeft ook! Vaak denken we te weten wat een ander vindt, voelt of denkt, terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn. Goed luisteren is dus ook heel belangrijk. Want alleen wanneer je spreekt vanuit je hart én goed luistert, komt er echte communicatie op gang. Daardoor leer je de ander beter kennen, krijg je begrip voor elkaar en kunnen we van elkaar leren. 

Hm…. Ik ging schrijven over ‘me uitspreken’, maar er blijkt nog veel meer achter te zitten. Communiceren is best lastig. Onthoud: wat je te zeggen hebt is belangrijk, als je het met liefde uitspreekt. Ik heb mijn Expressionist weer gevonden en durf me uit te spreken met de woorden van mijn hart.
Ook meer weten over communicatie, de frequentie van woorden en luisteren? Hoe jij de Expressionist in jou weer aanzet? Je kunt nu online, in je eigen tijd en tempo de Levensbronnen volgen!